Reklama

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

Domowe sposoby nie zastąpią leków, ale z pewnością wzmocnią nas, gdy na horyzoncie pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia. Napoje z kurkumą, imbirem, czy syropem malinowym rozgrzeją i poprawią samopoczucie.


Babcine sposoby na przeziębienie

Wystarczą dobrze znane, podstawowe produkty spożywcze, by w kilka chwil przygotować rozgrzewające napoje, które wzmocnią organizm i pozwolą mu walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia.


Babcine rady przypominają producenci żywności, laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Certyfikat programu potwierdza nie tylko wysoką jakość oznaczonego nim artykułu spożywczego, lecz także jego rodzime pochodzenie.


Kurkuma zawsze w towarzystwie papryki lub pieprzu
- Niezawodnym „trunkiem” na przeziębienie jest przepis prababci na miksturę na bazie mleka, miodu i czosnku. Specjał zyska dodatkowe właściwości, gdy wzmocnimy go o najmocniejszy naturalny produkt o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym, czyli kurkumę - podkreśla Piotr Mysiuga z firmy Living Food, laureata programu „Doceń polskie”, oferującej m.in. ekologiczne bezmleczne i probiotyczne koncentraty oraz napoje Joy Day. Dla osób z nietolerancją laktozy to idealna alternatywa.
Kurkumę do mikstury należy dodawać w niewielkiej ilości, najlepiej z suszoną papryką lub czarnym pieprzem. Dlaczego jest to tak istotne? - Kurkuminie zawartej w kurkumie trudno przedostać się przez jelito grube, natomiast z papryką albo pieprzem jej biodostępność i działanie są odpowiednie - wyjaśnia. Podobne właściwości co kurkuma ma także imbir, do mlecznego napoju można zatem dodać także drobno pokrojony świeży imbir lub suszony. - Natomiast samo zastosowanie mikstury bez odpowiedniej szczelności jelit nie wspomoże naszej odporności i walki z przeziębieniem, dlatego stosowanie produktów probiotycznych Joy Day jest tak istotne - dodaje Piotr Mysiuga.

Na maliny!

Gdy odporność organizmu spada, nastrój się pogarsza i opadamy z sił, powinniśmy zajrzeć do… Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego proponuje m.in. Syrop z malin. Nagrodzony przez Lożę Ekspertów produkt ma uniwersalne zastosowanie. Przy jego pomocy można przygotować m.in. rozgrzewający napój w dwóch wersjach: dla dzieci i dorosłych.

Składniki:
- duży kubek ulubionego ciepłego napoju (wody, herbaty lub dla osób pełnoletnich - piwa)
- 5 goździków,
- 2 laski cynamonu,
- 2 plasterki cytryny bądź limonki,
- 3 łyżki (lub więcej, wg upodobań) Malinowej Poezji, czyli Syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia

Przygotowanie:
Przygotowany wcześniej, ciepły (ale nie gorący) napój przelewamy do ulubionego kubka, następnie dodajemy goździki, laski cynamonu oraz plastry cytrusa. Na końcu dodajemy według uznania syropu malinowego, po czym wszystko mieszamy. Rozgrzewający napój na bazie naturalnych składników jest gotowy w mgnieniu oka!

* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.